Stål & Form


Claus Sønderby er ejer af Stål & Form. Han er uddannet smed. Foto: Morten Pape.

Stål & Form i Odder er en virksomhed, der hidtil har været underleverandør til møbelproducenter. I episoden fortæller virksomhedens ejer og leder Claus Sønderby om virksomheden, der satser på det kreative smedearbejde. Det er smedearbejde, der ofte sker i samarbejde med designere og arkitekter, hvor man fælles når frem til en konstruktion, der både opfylder de design- og produktionsmæssige krav. Det samarbejde foregik også i forbindelse med Snedkernes Efterårsudstilling i 2020, hvor Lovorika Banovic , Ebbe Gehl, Dögg Guðmundsdóttir samt Isabel Ahm og Signe Lund fik produceret  der produkter hos virksomheden. Et arbejde der måske blev lidt mere omfattende end Claus Sønderby havde forestillet sig.

Mange danske møbler bliver produceret i udlandet, og man kan høre, hvordan man kan klare sig i konkurrencen. Den lokale virksomhed med kvalitetsprodukter har nogle muligheder, og i fremtiden er det lokale måske en vigtig konkurrenceparameter.

Nogen gange giver tilfældighederne anledning til nye produkter. Nogle medarbejdere lavede træningsudstyr til sig selv, og virksomheden tog ideen til sig, og sælger nu kvalitetsudstyr direkte til forbrugerne. Den afsætningsform er ny for virksomheden, men er noget, der også kan komme på tale med møbler.