Lukket ned på 5. sal med baby på Nørrebro – husker du?

Anders Mortensen foran sine syntizere.
Foto: Charlotte Vilsholm

Kan du huske, hvordan det var? Oplevede du den mærkelige stemning under nedlukningen i landets største by, København? I denne episode kan du møde en musiker, som har oplevet det og dokumenteret kunstnerisk, hvordan det var.

For musikeren Anders Mortensen og hans lille familie, der bor i en femtesals lejlighed på Nørrebro, var det først og fremmest en sær stemning af uvirkelighed, da nedlukningen ramte. Og aflysningerne væltede ind.

Anders Mortensen er musiker og komponist og hans kæreste Maja er også er musiker, sanger og komponist samt korleder. For dem var nedlukningen en tid, hvor de udover at leve med de normalt usikre vilkår for kunstnere og musikere samtidig var i en helt særlig livssituation. 5 måneder forinden var de for første gang blevet forældre. Det fik dem til at reflektere endnu mere over det, de oplevede og betydningen af, at være ”lukket ned” med en baby, der snart kravlede omkring og undersøgte alt i lejligheden.

I lejlighedens mindste værelse har Anders indrettet et hjemmestudie, fyldt med musikudstyr og især synthesizere. Han har en mindre mobil synthesizer af ældre dato, som han kan tage med sig ud. Den var blandt andet med i det sommerhus, familien på et tidspunkt flyttede ud i for en periode. Derfor har han kunnet fortsætte med at komponere og arbejde med musik, selvom alle koncerter var aflyst.

I Boligpodcastens nytårs-episode 2020/21 kan du høre Anders Mortensen fortælle om, hvordan han har dokumenteret denne periode af deres lille families liv fra 5. sal på Nørrebro. Det er blevet til projektet ”new”. Anders fortæller i episoden om de tanker han har gjort sig undervejs.

Han fortæller om sin idé og den kunstneriske proces, som fører til et kunstnerisk online-projekt. Det er blevet en form for elektronisk monument over perioden, som du kan opleve på ekkoarkitekt.dk. Det er bygget op som en logbog, som beskriver perioden uge for uge med observationer, tanker og refleksioner, fotos – og en helt speciel, nærmest sci-fi-agtig beskrivende musik, direkte inspireret af den stemning, musikerne oplevede.

Hør podcasten og besøg projektet – og se, om du kan genkende noget fra denne personlige oplevelse af den måske mærkeligste periode i Danmarks nyere historie.

Medvirkende

Anders Mortensen, musiker og komponist. Spiller i det fransk-sprogede electro-pop-band Télé Rouge. Den seneste udgivelse, ep’en ”38°” udkom sidst i november 2020 – læs den 5-stjernede anmeldelse i Gaffa.

Episoden er tilrettelagt af Charlotte Vilsholm.