Rasmus Bækkel Fex: Fra form til funktion

Stolen 9,5° der blev blev udnævt til Årets Møbel i 2014. Stolen fremstilles af Frama.

For Rasmus Bækkel Fex er der ikke en modsætning mellem kunst og design. Han kan se på designet og spørger, hvad han vil gøre, hvis han ser på det som billedhugger og hvis han ser på det som designer: Det handler om at gå ind og ud af funktion. På den måde er han i modsætning til en klassisk dansk traditionel designtradition, hvor formen skal følge funktionen.

De stole vi skal bruge for at kunne sidde godt, de er allerede lavet. Når man skal finde en årsag til, at der stadig skal tegnes nye møbler, må man se efter noget andet. Rasmus Bækkel Fex mener, at det er vigtigt, at der bliver lavet møbler, der repræsenterer vor tid. For ham har det betydet, at han laver møbler, hvor det ikke altid er funktionen, der er det vigtigste.

I episoden fortæller Rasmus Bækkel Fex om nogle af sine designobjekter. Hans stol 9,5° er skæv, så man ikke føler sig sikker, når man sætter sig på den. Han har også lavet en bænk til halvanden person, hvor benene i den ene side ikke når jorden, så den risikerer at vælte. Det er en bænk, der kræver, at hvis der sidder et barn på den, så skal der også være en voksen. Bænken er et far-søn-møbel, så da Rasmus Bækkel Fex fik en datter, måtte han naturligvis lave en far-datter-stol.

Kunst kan blive til design, som man kan høre. Hvad der startede som en møbelskulptur, blev efter et samarbejde med en møbelfabrik til en stol, der kan købes i handlen. Man kan høre, hvorfor den bevægelse er vigtig, og hvad det betyder med samarbejdet med en møbelfabrik.

Medvirkende

Rasmus Bækkel Fex er født i 1981. Han er uddannet designer fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) i 2012, og arbejder som selvstændig. Han deltog i DR-programmet “Danmarks næste klassiker” i 2019. Hans møbler kan bl.a. ses på Trapholt.