Boris Berlin: Stilhed der kan høres

Stolen DRY. Designet for R+R, © Komplot Design, 2012

Den russiskfødte designer Boris Berlin fortæller i to episoder om sit design. Han har lavet meget møbeldesign, men vi starter med et af hans designs, der vil være mere kendt: pennen fra Penol. Det er et eksempel på industrielt design, der opfylder en række funktionelle behov, men samtidig har et tydeligt udtryk. Dette design bliver udgangspunkt for samtalen med Boris Berlin, hvor han fortæller om sit syn på design.

Et af hans møbeldesigns, stolen DRY, modtog i 2020 den prestigefyldte pris German Design Award 2020 i kategorien “Excellent Product Design”. Det er en meget enkel stol, der mest af alt ligner det, som arkitekter laver, når de skal markere en stol: Et stykke bøjet papir med nogle stænger under. Materialevalget giver en modsætning mellem et meget strengt geometrisk udtryk og en stol, der former sig efter brugerens krop.

Boris Berlin er uddannet i Sovjetunionen på Skolen for Kunstindustri og Brugskunst i Leningrad (det nuværende Sankt Peterborg).  Han fortæller om indholdet i uddannelsen, der havde en stærk vægt på, at man skulle kunne tegne og male. Design, eller kunstindustri som det blev kaldt, havde en meget tilbagetrukket placering i Sovjetunionen efter Stalins magtovertagelse.

Som led i konkurrencen med USA, fandt man ud af, at man også skulle have en uddannelse i design. Indholdet blev en kopi af efterkrigstidens tyske Ulm-skole. Denne skole er ikke så kendt som Bauhaus, men har haft en afgørende indflydelse på europæisk design, som man kan høre Boris Berlin fortælle.

I del 2 fortæller Boris Berlin videre om sit designarbejde.

Medvirkende

Boris Berlin er født i Sovjetunionen og uddannet på Skolen for Kunstindustri og Brugskunst i Leningrad i 1975. Han startede som industriel og grafisk designer og flyttede i 1983 til Danmark, hvor han startede Boris Berlin Design. Han startede i 1987 Komplot Design med Poul Christiansen og i 2010 ISKOS – BERLIN Design sammen med Aleksej Iskos. Han er repræsenteret på en række museer som Designmuseum Danmark, Trapholt, Die Neue Samling, München og Museum of Modern Art, New York.