Arkitekt til ombygning?

Murmesterhus fra 1926 med tilbygning fra 1978. Der er brugt en kontrast frem for at efterligne det eksisterende hus, som man kan høre Morten Dalsgaard fortælle om. Løsningen som m4 arkitekter stod for var en bedre udnyttelse af tilbygningens tagkonstruktion. © Morten Dalsgaard, m4 Arkitekter, Fotograf: Christina Kayser Onsgaard

Hvis man skal lave en ombygning, kan en arkitekt hjælpe. Men hvad er det en arkitekt kan, og er det overhovedet nødvendigt, at bruge penge på den rådgivning? Arkitekten Morten Dalsgaard fortæller om, hvad det er for en opgave man står over for, når man skal lave ændringer i et hus.

Nogle ændringer kan se enkle ud. Fx er nye energivenlige vinduer et nemt ønske, men der er en række valg, man skal foretage. Ønsket om nye vinduer kan også åbne for, at man ser på nye muligheder for at ændre lyset i huset. Nogle muligheder, som man måske ikke har set selv.

Der er forskel på huse fra fx 1920’erne og 1970’er. Det gælder ikke blot, hvordan husene ser ud, men også deres konstruktion. Morten Dalsgaard giver eksempler på nogle af de udfordringer, der er med huse fra 1960’er/70’erne og husene fra 1920’er/30’erne.

Skal man lave en tilbygning til ældre huse, så behøver man ikke nødvendigvis at bygge i samme stil, men man skal forholde sig bevidst til, hvad der er specielt for husene. Alt kan lade sig gøre, hvis man har pengene, men der er ændringer, som de fleste opgiver, når de hører prisen.

Skal man bruge penge på en arkitekt til en ombygning? Morten Dalsgaard mener, at man kan få bedre løsninger, men argumenterer også for hvorfor, det kan være en god investering. Det gælder ikke bare ens tilfredshed med resultatet, men kan også ses på ejendommens værdi.

Der bliver i episoden nævnt bevaringsguider. Disse kan findes hos Historiske Huse.

.illa fra 1945. © Morten Dalsgaard, m4 Arkitekter, Fotograf: Christina Kayser Onsgaard

Medvirkende

Morten Dalsgaard er uddannet som arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole. Han er partner i m4 Arkitekter, der rådgiver private boligejere. Det er en rådgivningsvirksomhed, som m4 Arkitekter overtog fra Bolius i 2012.