Velkommen hjem, Åke!

Åke Axelsson. Foto: Bastian Birk Thuesen.

Den 3. september besøgte Boligpodcasten udstillingen om den svenske indretningsarkitekt Åke Axelsson hos A. Petersen i København. Her talte vi med partner Kari Svarre, som sammen med sit team har etableret kontakten med Åke Axelsson og skabt udstillingen.

Åke Axelsson er en af Sveriges allerstørste navne inden for møbeldesign og indretning. Utallige offentlige bygninger og private hjem, herunder rum i den svenske kongefamilies bolig, er indrettet med møbler fra Åke Axelssons unikke værksted på Engern Vaxholm i den svenske skærgård.

Udstillingen

Den nu 88-årige Åkes værksted er også hans private hjem. Det er et sted fyldt med vidnesbyrd om Åkes 60-årige virke. Da A. Petersen fik den idé at skabe en udstilling om arkitekten og hans værker, valgte de at tage udgangspunkt i den særlige stemning i hans hjem og værksted – og næsten genskabe den karakteristiske søjlehal, hvor Åke blandt andet har sine mange stole hængende fra loftet.

Åke uddannede sig først til møbelsnedker (i 1951) og derefter til indretningsarkitekt (i 1957). Han vil ikke kaldes møbeldesigner, for når han formgiver, tager han altid udgangspunkt i helheden. Han starter med at tænke funktionen ind i det, han skal indrette – i det rum eller det hus, der skal rumme funktionen. Det kan man blandt andet opleve på udstillingen med eksempler fra indretningen i Jubilæumsrummet på det svenske kongeslot, fra Fredrikskyrkan og fra Riksbiblioteket i Stockholm.

I episode hører vi Kari Svarre fortælle om Åke Axelsson, om hans særlige univers og livsværk – og om inspirationen til udstillingen og hvordan den blev til. Udstillingen ”velkommen hjem, Åke!” kan ses i Bygning A, Kløvermarksvej 70, København frem til 28. februar 2021.

Ved et tilfælde mødte Boligpodcasten også Åke selv, der netop kom forbi med et par gæster. Vi bad ham om at give et par ord om udstillingen, hvilket han gerne ville. Og til sidst gav han også sit bud på, hvad enhver designer og arkitekt altid bør holde sig for øje.

Læs mere om Åke Axelsson, udstillingen og A. Petersen Bygning A’s hjemmeside.

Medvirkende

Kari Svarre fra Bygning A. Foto: Charlotte Vilsholm.